Diccionaris amb col·laboració
Descripció
Conjunt de diccionaris de diverses àrees temàtiques, generalment amb definicions i amb els termes habitualment en català i castellà, elaborats pel Gabinet de Terminologia (GT) tant amb especialistes de l'àrea de treball com amb institucions diverses, amb l'assessorament i la revisió del GT; o elaborats per particulars, igualment amb l'assessorament i la revisió del GT. En alguns casos, també hi ha intervingut el Centre de Terminologia TERMCAT.
Publicacions
ÀREA D’AGRICULTURA I PESCA. GABINET DE TERMINOLOGIA. Diccionari d’agricultura. Palma: Conselleria de Presidència. Govern de les Illes Balears, 2011. ISBN 978-84-614-7187-4
El Diccionari d’agricultura l’han elaborat l’Àrea d’Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears i el Gabinet de Terminologia de la Universitat de les Illes Balears.
Conté 1.893 termes catalans amb definicions i amb les equivalències en castellà sempre que ha estat possible. Tant els termes catalans com els castellans van acompanyats de les categories gramaticals. Així mateix, hi ha termes amb notes aclaridores que poden informar sobre aspectes lingüístics o que poden ser una ampliació d’informació d’un concepte determinat. Els termes que s’hi recullen fan referència principalment al medi rural, a les tècniques i els sistemes de conreu, a eines, màquines i arreus de les bísties, a fitopatologia i a aspectes climàtics relacionats amb els conreus. Per facilitar-ne la consulta, després del cos del diccionari hi ha un índex de termes catalans, un índex de termes castellans i un índex de noms científics. Al final del llibre, es pot consultar la bibliografia que s’ha tingut en compte per elaborar aquest diccionari.
ÀREA D’AGRICULTURA I PESCA. GABINET DE TERMINOLOGIA. Diccionari de ramaderia. Palma: Conselleria de Presidència. Govern de les Illes Balears, 2011. ISBN13: 978-84-614-7188-1
El Diccionari de ramaderia conté 2.148 termes catalans amb definicions i amb les equivalències en castellà sempre que ha estat possible. Tant els termes catalans com els castellans van acompanyats de les categories gramaticals. Així mateix, hi ha termes amb notes aclaridores que poden informar sobre aspectes lingüístics o que poden ser una ampliació d’informació d’un concepte determinat. Els termes que s’hi recullen fan referència principalment a l’alimentació, a la cria, a l’explotació i als espais per al bestiar, als oficis i activitats ramaders. Per facilitar-ne la consulta, després del cos del diccionari hi ha un índex de termes catalans, un índex de termes castellans i un índex de noms científics. També es pot consultar, al final del llibre, la bibliografia que s’ha fet servir per elaborar-lo, tant les obres especialitzades, com les obres terminològiques i les lexicogràfiques.
Diccionari de pesca. Palma: Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori. Govern de les Illes Balears, 2011. ISBN 13: 978-84-930810-9-6
El Diccionari de pesca conté 1.218 entrades en català amb definicions i amb les equivalències en castellà sempre que ha estat possible. Tant els termes catalans com els castellans van acompanyats de les categories gramaticals. Així mateix, hi ha termes amb notes aclaridores que poden informar sobre aspectes lingüístics o que poden ser una ampliació d’informació d’un concepte determinat. Els termes que s’hi recullen fan referència principalment al món de la pesca (arts de pesca, tipus de pesca, comercialització de la pesca, etc.), però també n'hi ha de geografia física i de relatius a fenòmens atmosfèrics, navegació i malalties de peixos. A més, s’hi pot consultar un annex amb 235 noms dels peixos i el marisc que es comercialitza principalment a les illes Balears.
Els noms dels peixos i mariscs Llista de noms populars de peixos elaborada per facilitar la tasca de les peixateries a partir del decret de denominacions comercials publicat al BOIB núm. 85, de 13-VII-1989.
GABINET DE TERMINOLOGIA. Vocabulari d'història de l'art: català-castellà-francès-anglès. [Barcelona] Xarxa d'universitats Institut Joan Lluís Vives, 2006. ISBN 84-932915-0-1 (Vocabularis Universitaris).
Aquest vocabulari multilingüe de 712 termes abraça la terminologia relativa al camp de la història de l'art; concretament, la que fa referència a arquitectura, escultura, pintura i arts decoratives. Hi tenen cabuda moviments, estils, tipologia, elements, procediments i tècniques i materials. Les entrades estan ordenades alfabèticament en català i contenen sinònims i les equivalències en castellà, francès i anglès. Hi ha un índex de termes per a cadascuna d'aquestes llengües que remet a l'entrada catalana.
RAMON, M. M.; RIGO, C. Recull de gentilicis. Palma: Universitat de les Illes Balears. Servei de Publicacions i Intercanvi Científic, 2002. ISBN 84-7632-720-X.
Aquesta obra ha estat elaborada pel Gabinet de Terminologia i el Gabinet d'Onomàstica i editada per la UIB en col·laboració amb la Conselleria d'Educació i Cultura. Es tracta d'un recull de gentilicis estrangers, amb especificació del lloc geogràfic al qual fan referència, elaborat a partir d'un buidatge de les obres lexicogràfiques catalanes més importants.
SALVÀ, J. Diccionari de les arts: arquitectura, escultura i pintura. Palma: Edicions UIB, 2002. ISBN 84-7632-759-5.
Recull 1.383 termes en català, de totes les èpoques, referents a l'arquitectura, l'urbanisme, l'escultura, la pintura, el gravat, el dibuix i les arts decoratives, amb equivalents en castellà i definicions. La informació es completa amb un annex amb 72 il·lustracions que identifiquen més de 140 termes. Aquest diccionari ha estat coordinat pel Gabinet de Terminologia de la Universitat de les Illes Balears i revisat pel TERMCAT, i inclou un centenar de manlleus normalitzats pel Consell Supervisor d'aquesta institució.
TOMÀS I PALMER, M. P.; VICENS I MIR, G. Biologia per a l'ensenyament. Palma: Govern balear. Conselleria de Cultura, Educació i Esports, 1994. ISBN 84-86815-54-1.
Aquest diccionari conté 1.480 termes en català i en castellà. Inclou termes de biologia molecular, biologia cel·lular, biologia de l'organisme, biologia de poblacions i biologia dels ecosistemes. Hi ha il·lustracions dels apartats d'anatomia animal i d'anatomia vegetal. S'adreça fonamentalment als professors i alumnes de secundària. L'ha dirigit i revisat el Gabinet de Terminologia.